Rehberlik
REHBERLİK
Sınava Nasıl Hazırlanırım?
Sınavlara hazırlıkta bir program dahilinde planlı olarak çalışmak çok önemlidir. Plan iyi yapıldığı takdirde verim yüksek olur. Öncelikle eksik konuların tespiti yapılmalıdır. Bu da belirli aralıklarla deneme sınavı çözmekle olur. Eksik konularınızı bu şekilde belirledikten sonra bu konuların üzerine gitmek, düzenli tekrarlar yapmak ve bol soru çözmek gerekir.
Tekrar Neden Önemli?
İnsan beyni yeni bilgilere daima açıktır. Kazanılan bilgiler yeni öğrenilen bilgilerin etkisiyle geri plana atılır. Düzenli tekrar bu bilgileri tekrar ön plana çıkartarak kullanılabilir düzeye getirir. Tekrar yapmadığınız takdirde bilgiler geri planda kalacağı için o konuyla ilgili bir soru geldiğinde konuya daha önceden çalışmış olsanız bile o bilgiyi kullanarak soruyu çözemeyebilirsiniz. Bunu şu şekilde düşünelim. Bilgisayar kullanıyorsunuz ve çeşitli pencereler açtınız. Daha sonra bu kapanan pencerelerden birinin içindeki bir bilgide değişiklik yapmak istediniz. O pencereyi açmadan o değişikliği yapamazsınız. Farklı bir örnek verelim. Yemek yiyeceksiniz ama yemeğiniz soğumuş. İşte düzenli tekrarı burada mikrodalga fırın yerine koyabiliriz. Bilgiyi ısıtır ve kullanılacak hale getirir.
Günlük kaç soru çözmeliyim?
Bununla ilgili kesin bir sınır yok. Konuyu çalışıp üzerine olabildiğince çok soru çözmelisiniz. Bazı konulardan 10 soru çözmeniz yeterli olabileceği gibi bazı konulardan yüzlerce soru çözmeniz yeterli olmayabilir. Kendinizi iyi hissedinceye kadar çözün. Size tavsiyemiz bir testteki soruların yüzde doksanını doğru çözebiliyorsanız başka bir konuya geçmekte yarar var.
Çözemediğim Soruları Ne Yapacağım?
Çözemediğiniz soruları mutlaka daha sonra öğretmenlere sormak üzere işaretleyiniz. Ancak sorunun hakkını vererek olabildiğince o soruyla uğraşınız. Bazı öğrenciler soruyu çözemeyip hemen bırakır. Aksine soruyla ne kadar uğraşırsanız o soru tipi aklınızda o kadar yer eder ve daha sonra o sorunun çözümünü hatırlamak o kadar kolay olur. Unutmayın ki emek olmadan yemek olmaz. Siz o soruyla çok uğraştığınızda o soruya gereken önemi vermiş olursunuz ve daha sonra öğretmeniniz o soruyu çözerken onu daha dikkatli dinlersiniz. Soruyu daha iyi öğrenmiş olursunuz. Çözemediğiniz soruları mutlaka sorun. Unutmayın ki çözdüğünüz soru bankalarını o çözemediğiniz soruları bulmak için çözüyorsunuz.
Ders Çalışmak Çok Sıkıcı Değil Mi?
Arkadaşlar kimse ders çalışmayı zevk için yapmaz. Hedefleri olan insanlar bu işin bir zorunluluk olduğunu ve çok çalışmazlarsa hedefe ulaşamayacaklarını bilirler. Ders çalışmakta zorluk çekebilirsiniz. Ancak kendinize ödüller vererek bunu zevkli hale getirebilirsiniz. Ama ödülü almadan önce mutlaka hedefinizi yerine getirmelisiniz.
Sınavda Zamanım Neden Yetmiyor?
Sınavda bir soruya takılıp kalmayın. Bir soru için gereken 1 dk. süreyi verdikten sonra eğer soru çıkmıyorsa o soruyu atlayın. Sınav bittikten sonra zamanınız kalırsa boş sorularınıza geri dönersiniz. Buna turlama yöntemi diyoruz. Bunun birkaç yönden faydası var. Öncelikle insan beyni hafızaya almakta en hızlı bilgisayarlardan bile etkili ve en kapasiteli bilgisayarlardan bile daha kapasitelidir. Bir başka özelliği de geri planda sürekli çalışmasıdır. Siz bir soruyu yapamayıp boş bıraktığınızda beyniniz o soruyu hafızaya alır ve siz diğer sorularla uğraşırken bile arka planda çalışır durumdadır. Bu şekilde o soruya geri döndüğünüzde beyniniz zaten soruyu çözmeniz için gereken ön aşamaları çözmüş olacaktır ve soruyu daha rahat bir şekilde çözdüğünüze tanık olursunuz.
Sınavdaki Zor Soruları Ne Yapacağım?
Her sınavda yüzde 10 düzeyinde zor soru bulunur. Bu soruları yapamadığınız takdirde boş bırakıp diğer sorulara geçmelisiniz. Unutmayın ki aynı bölümdeki soruların hepsinin puanı aynıdır. Bunu şöyle bir örnekle daha rahat açıklayabiliriz. Bir elma ağacı ve üzerindeki elmaların hepsinin aynı lezzette olduklarını düşünün. Elmaları önce daha kolay olduğu için ellerinizin erişebildiği yere kadar toplarsınız. Ardından daha zor olan kısım için ağaca çıkarsınız.